Zorgboek

Het Zorgboek IJzerstapelingsziekte vierde druk.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar ijzerstapelingsziekte. Zo is duidelijk geworden dat de ziekte vaker voorkomt dan vroeger werd gedacht. Tegelijkertijd is er meer bekend geworden over de oorzaak en de gevolgen van de ziekte. In dit boek vindt u een getrouwe weergave van de nieuwe medische inzichten en van de wijze waarop ijzerstapelingsziekte in Nederland wordt behandeld. Het boek geeft daarbij duidelijke achtergrondinformatie over de functie van ijzer in het lichaam. Daarnaast is er veel aandacht voor wat mensen met deze aandoening zélf kunnen doen. Door een positieve aanpak kunnen bepaalde klachten minder worden of zelfs in hun geheel voorkomen worden. Ook de invloed van deze aandoening op het dagelijks leven komt aan bod. Wat betekent ijzerstapelingsziekte voor de relatie, voor een eventuele kinderwens, voor het seksleven, voor iemands carrière? Al deze vragen worden beantwoord. Tot slot geeft het boek informatie over de beschikbare hulp, van de professionele hulpverlening tot de verschillende patiëntenverenigingen.

Dit vernieuwde Zorgboek is samengesteld door leden van de HVN; het is uitgebracht in 2024.

Grote delen van de vorige (derde) editie, al dan niet aangepast, zijn overgenomen. Aan die vorige editie hebben een aantal organisaties meegewerkt, zoals de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, de Nederlandse Vereniging voor Haematologie, de Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie, het Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie en een aantal andere organisaties en instituten.

Het Zorgboek IJzerstapelingsziekte wordt aan nieuwe HVN leden via het gratis introductiepakket gegeven en het is op deze site in te zien. Mocht u interesse hebben in een eigen exemplaar, dan is dat tegen verzendkosten te verkrijgen door Euro 6 te storten op de rekening van de HVN NL88INGB0008408045 t.n.v. Hemochromatose Vereniging Nederland o.v.v. Zorgboek.

Het Zorgboek Ijzerstapelingsziekte is gratis als PDF te lezen van onze website.