Voeding

Aangezien alle voedingsmiddelen ijzer bevatten, is het bijna onmogelijk om een ijzervrij dieet te volgen. Als u een jaar lang een zeer streng ijzerarm dieet zou volgen, dan komt dat overeen met 1 tot 5 aderlatingen minder in een jaar, maar aderlatingen blijven wel nodig. Het risico van een streng ijzerarm dieet is dat u te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt (die ook verloren gaan bij het aderlaten).

Wat kunt u gemakkelijk doen of laten?

Eet bij de maaltijd geen fruit en drink bij de maaltijd ook geen vruchtensappen. Uw lichaam neemt meer ijzer op als u bij de maaltijd vitamine C-bevattende dranken of fruit nuttigt. Neem daarom 2 stuks fruit per dag tussen de maaltijden in. Gebruik geen vitamine C-supplementen. Wees ook voorzichtig met multi-vitamines: zij bevatten meestal erg veel ijzer en vitamine C.

Thee drinken tijdens de maaltijd vermindert de opname van ijzer met ongeveer 30 %.

Wees matig met rood vlees (rund en varken). Het bevat veel gemakkelijk opneembaar ijzer.

Wees ook voorzichtig met alcohol. Zowel alcohol als te veel ijzer zijn schadelijk voor de lever. Gecombineerd werken ze sterker. Daardoor ontstaan er eerder leverziekten.

Er wordt ook wel gewaarschuwd voor koken in gietijzeren pannen: dit zou leiden tot meer ijzer in het eten. Er is (nog) weinig onderzoek naar gedaan. Daarom is niet helemaal duidelijk of mensen met ijzerstapelingsziekte hier rekening mee moeten houden. De meeste specialisten zijn van mening dat het koken in gietijzeren pannen geen gevaar oplevert.

Vermijd ontbijtgranen met toegevoegd ijzer en zwarte olijven (ijzer is als kleurstof toegevoegd).

Ook voor hemochromatose patiënten geldt: eet voldoende groente en fruit. Als u dagelijks gezond, gevarieerd en matig eet en bovendien zorgt voor voldoende lichaamsbeweging, kunnen de schadelijke gevolgen van overtollig ijzer in het lichaam beter bestreden worden.

Voedingsadvies bij HFE-hemochromatose

In september 2011 is een onderzoek verricht op verzoek van de HVN. In het Professionals deel van deze website kunt u het rapport en de bijlagen lezen/downloaden.
Klik hier! om naar de betreffende webpagina met dit onderzoeksrapport (en diverse andere onderzoeken) te gaan.

Klik hier voor aanvullende praktische informatie over voeding en voedingsmiddelen.