skip to Main Content

Aangezien alle voedingsmiddelen ijzer bevatten, is het bijna onmogelijk om een ijzervrij dieet te volgen. Als u een jaar lang een zeer streng ijzer­arm dieet zou volgen, dan komt dat overeen met 1 tot 5 aderlatingen minder in een jaar, maar aderlatingen blijven wel nodig. Het risico van een streng ijzerarm dieet is dat u te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt (die ook verloren gaan bij het aderlaten).

Wat kunt u gemakkelijk doen of laten

Eet bij de maaltijd geen fruit en drink bij de maaltijd ook geen vruchtensappen. Uw lichaam neemt meer ijzer op als u bij de maaltijd vitamine C nuttigt. Neem daarom 2 stuks fruit per dag tussen de maaltijden in. Gebruik geen vitamine C-supplementen. Wees ook voorzichtig met multivitamines: zij bevatten meestal erg veel ijzer en vitamine C;

Thee drinken tijdens de maaltijd vermindert de opname van ijzer met ongeveer 30%;

Wees matig met rood vlees (rund en varken). Het bevat veel gemakkelijk opneembaar ijzer;

Wees ook voorzichtig met alcohol. Zowel alcohol als te veel ijzer zijn schadelijk voor de lever. Gecombineerd werken ze sterker. Daardoor ontstaan er eerder leverziekten;

Kook niet met gietijzeren pannen of een ijzeren wok;

Vermijd ontbijtgranen met toegevoegd ijzer en zwarte olijven (ijzer is als kleurstof toegevoegd).

Ook voor hemochromatosepatiënten geldt: eet voldoende groente en fruit. Als u dagelijks gezond, gevarieerd en matig eet en bovendien zorgt voor voldoende lichaamsbeweging, kunnen de schadelijke gevolgen van overtollig ijzer in het lichaam beter bestreden worden.

Voedingsadvies bij HFE-hemochromatose

In september 2011 is een onderzoek verricht op verzoek van de HVN. In het Professionals deel van deze website kunt u het rapport en de bijlagen lezen/downloaden.
Klik hier! om naar de betreffende webpagina met dit onderzoeksrapport (en diverse andere onderzoeken) te gaan.

Voor aanvullende praktische informatie over voeding en voedingsmiddelen: klik hier!

Back To Top
X